Üzenet
  • EU cookie szabályozás

    A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

    Részletes leírás

Kulturális fesztiválok

Sepomaia viva történelmi fesztivál – Umag (Az Isztriai-félszigeten)

nem véglegesített időpont, július vége

Az ókori Római Birodalomra emlékezve rendezik meg Umagban évről évre a Sepomaia viva elnevezésű fesztivált. A színpompás ünnepség ideje alatt az idelátogatók bepillanthatnak a patríciusok és plebejusok, a gladiátorok és legionáriusok világába, megízlelhetnek ókori receptek szerint készített ételeket, korabeli táncokat rophatnak, és megismerkedhetnek a hajdani művészek,  kézművesek – fazekasok, kőfaragók, üveg- és mozaikfestők – fortélyaival is.

Motovuni filmfesztivál (Az Isztriai-félszigeten)

2017.07.25-07.29..

A festői fekvésű városban immár hagyományosan megrendezendő fesztivál a kisfilm gyártók független produkcióinak a szemléje, melyre az egész ország odafigyel. A világ minden tájáról érkezett rövid- és dokumentumfilmek mellett teljes estét betöltő alkotások is szerepelnek a műsorán. Díjat nyerni itt elismert rangot jelent.

Pula superiorum (Az Isztriai-félszigeten)

2017. június közepe

A pulaiak joggal büszkék római kori emlékeikre. Élnek is bőven adottságaikkal, amikor minden nyáron néhány napra ókori tragédiák és komédiák színterévé varázsolják őket. Az Arénában gladiátori játékokat elevenítenek fel, az utcákon szépséges hölgyek sétálnak korabeli ruhában és frizurával, lépten-nyomon látványos történelmi hang- es fénybemutatók nyűgözik le a látogatót, aki az esztétikai élményt gasztronómiaival gazdagíthatja az ókori étkek és eredeti isztriai különlegességek közt válogatva.

62. Pulai Filmfesztivál (Az Isztriai-félszigeten)

2017. július 15-22.

A Pólai Filmfesztivál egyike a legrégebbi, megszakítás nélkül működő filmfesztiváloknak Európában. 1954-től az egykori Jugoszlávia országos szemléjeként, 1992-től kivételes jelentőségű horvát nemzeti kulturális eseményként kerül megrendezésre. A versenyprogramban játék-és dokumentumfilmek startolnak a tekintélyes díjakért. Külön varázsa a fesztiválnak, hogy a filmeket hamisítatlan antik környezetben,  a Kr. e. 3. században épült, hatalmas, jól megőrzött állapotban levő Arénában vetítik.

Vinodol rózsája (Novi Vinodolski környékén)

2017. augusztus 17-19.

A Vinodol környéki szájhagyomány szerint, a hajdani szüretek afféle versenyek is voltak. A résztvevők árgus szemekkel figyelték a lányokat, és a szüret befejeztével megválasztották közülük a legszebbet és legszorgalmasabbat, majd megkoszorúzták egy szép szőlőkoronával. A vinodoliak úgy döntöttek, hogy felújítják ezt a szép hagyományt, és egy korszerűsített változattal minden évben felidézik a térségük múltját. Az ünnepségen résztvevő vendégek közben élvezhetik az eredeti ősi finomságokat, biotermékeket, a különböző népi táncokat és a tamburások zenéjét is.

Szent Lőrinc napi vásár (Krk-szigetén)

2017. augusztus 8-10.

A kereskedők védőszentjének, Szent Lőrincnek a napja, augusztus 10-e jeles ünnepnek számít Krk szigetén.  Egy 1524-ből eredő hagyomány szerint ezen a napon kereskedők érkeztek ide szerte Európából,  hatalmas hajókon, megrakva a világ minden tájáról származó árukkal.Mára a krki vásár turistalátványossággá vált. Városszerte négy szabadtéri színpadon muzsikusok, énekesek és táncosok várják változatos műsorokkal az odatátogatókat, miközben a fesztivált középkori viseletek, szerepjátékok, kincskereső hajókirándulás,fúvószene és az ünnepség végén pompás tűzijáték teszik teljessé.

Rabi lovagi játékok (Rab szigetén)

Hagyományos ünnepség 2017. július 25-27; további szerszámíj-versenyek május 9, június 25, és augusztus 15 (Nagyboldogasszony napja).

Kevesen tudják, hogy a rabi lovagi játékok története egészen 1364. július 21-éig nyúlik vissza, amikor is a rabi városi tanács úgy döntött, hogy látványos ünnepséget rendez közös királyunk, Nagy Lajos tiszteletére, hálából, hogy felszabadította őket a velencei uralom alól. Azután, minthogy e jeles dátum közel esik 27-éhez, Szent Kristóf, Rab város védőszentjének napjához, kissé meghosszabbították az ünnepséget, és az évszázadok folyamán egész Horvátország legnagyobb középkori nyári fesztiváljává fejlesztették.

E fesztivál keretében szokták megrendezni a helyi és környékbeli szerszámíjászok versenyét is. Azok kedvéért, akik még nem láttak ilyet: a szerszámíj olyan középkori hideg lőfegyver fajta, amelynek fából készült nyele (törzse) ugyan olykor elérheti a 15-20 kilót is, az íj felhúzásához (felajzásához) és a nyíl kiröppentéséhez  azonban sem különösebb erő, sem gyakorlat nem szükséges.

Azoknak, persze, akik manapság vadászatra vagy versenycélokra használják a szerszámíjat van némi gyakorlatuk abban, hogyan találjanak el vele egy vadkacsát vagy a pontosan 36,5 méterre levő céltáblát.

Zadari Zenei Esték a Szt. Donát-templomban

2017.július 14-ike és 23-ika között

A Szent Donát-templom a legjellegzetesebb zadari kulturális műemlék. Lenyűgöző méreteinek és fenséges akusztikájának köszönhetően ad otthont a komolyzenei fesztiválnak, amelynek keretében  középkori, reneszánsz és korai barokk zenei koncerteket tartanak.

Nagyboldogasszony napja (Sinjben)

2017. augusztus 15.

Több százezer hívő zarándokol el minden évben Nagyboldogasszony ünnepnapján Sinjbe, Horvátország legnagyobb Szűzanya-kegyhelyére. Ez a zarándokhely Dalmácia összes hívőjének központi gyülekező helye lett. A környékbeliek hosszú órákon át gyalogolnak otthonaikból Sinjig, a városig, amely a törökök ellen vívott harcuk dicső fejezetének a jelképe is.

Hagyományos szamárverseny (Tribunjban, Šibeniktől nem messze)

2017. augusztus 1.

Tribunj lakóinak és vendégeiknek az évente megrendezendő szamárverseny az általános jókedv és mókázás forrása. A versenyzők feladata nem tűnik nehéznek, hiszen elsőként kell szamárháton célba érni. Csakhogy a jámbor jószágot nem mindig könnyű rávenni arra, hogy egyáltalán elinduljon...

Népdalestek Vodiceben

főidényben minden szerda este

Nyolc vodicei fiatalember néhány évvel ezelőtt alapított egy kis énekegyüttest (klapát),  és a nyári főidényben minden szerda este „mozgó” szabadtéri hangversenyt ad a vodicei óvárosban. A hangverseny rendszerint a híres – késő éjszakáig zsúfolt – bazársor elején kezdődik: a sétálók egyszer csak arra figyelnek fel, hogy nyolc nyalka legény összeáll, dalra fakad, elénekel 5-6 szép dalmát népdalt. Ezután továbbáll, és kétszáz méterrel odébb egy hangulatos téren megismétli a kis hangversenyt, más dalokkal, persze. Három utcasarokkal távolabb megint. És így tovább. S mint a menyasszony a slájerét, „húzza” maga után a szép dalmát dallamok kedvelőinek hosszú uszályát.

Trogiri Kulturális Nyár

2017. július 1 - szeptember 1.

Trogir igazán nem szűkölködik kulturális eseményekben.  A komoly művészetek kedvelői örömüket lelhetik a klasszikus- és kamarazenekarok előadásaiban, a Modern galériában megtekinthető kiállításokban, és a különféle színházi produkciókban. A szórakoztató programokra vágyókat hazai és külföldi csillagok szórakoztatják, az általános jó hangulatról pedig a különféle népi vigasságok rendezői gondoskodnak.

Diocletianus napok (Splitben)

2017. augusztus vége

Ez a hagyományos, három napos kosztümös rendezvény az időszámításunk kezdete körüli századokba röpíti vissza Split lakosságát és a turisták tömegeit. Az óváros utcáin és terein római legionáriusok sorakoznak és menetelnek, magát Diocletianus császárt és udvartartását korabeli fogat szállítja végig a tengerparti sétányon a palota főterére, ahol beszédet intéz a plebszhez. Mindenfelé kürtösök, dobosok és utcai zenészek muzsikája hallatszik, itt is ott is valami előadás, látványos műsor köti le a sétálók figyelmét,a sikátorokban a délszaki konyha fogásainak ínycsiklandó illata terjeng, különböző kézművesek kínálják fennhangon portékájukat – akár tunikát, tógát, egyéb antik ruhadarabot , lábbelit is –, ügyes kezű fodrászok percek alatt pompás római frizurát varázsolnak a vállalkozó kedvű hölgyek fejére.

Omiš

2017. július 30- augusztus 22.

Dalmáciai acapella fesztivál – idén rendezik meg ötvenedszer a népszerű szemlét, amelyen a tengerparti városok és falvak szinte mindegyikében aktívan tevékenykedő kis énekegyüttesek – úgynevezett klapák – vetélkednek a dalmát tengerészek, halászok és parasztok életéről, és – természetesen – a szerelemről szóló szép mediterrán dallamok előadásában.

2076. július 31-étől augusztus 3-áig

Omiši kalózok éjszakája – „igazi” kalóztámadásokkal fűszerezett hagyományos játékok és kulturális rendezvények helyi és meghívott együttesek előadásában.

Dubrovniki nyári játékok

2017. július 15. - augusztus 25.

A Dubrovniki Nyári Játékok a legrégebbi és legtekintélyesebb horvát fesztivál, amely már 1956 óta folyamatosan növeli saját karizmáját, s a tekintélyes Európai Fesztiválok Szövetségének közvetítésével az európai integrációnak is a részese. A klasszikus színdarabok és balett előadások a város utcáin és közterein kerülnek bemutatásra. Ezenkívül évről évre a zeneszerzők, szólisták, zenekarok nemzetközi élvonalának legjobbjait látják vendégül. Az idén a világhírű vendég karmesterek sorában ott találjuk Kocsis Zoltánt is, a kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, zongoraművészt és zeneszerzőt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatóját.

Horvátország Fesztiválok