Üzenet
  • EU cookie szabályozás

    A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

    Részletes leírás

Paklenica Nemzeti Park

A csaknem 100 négyzetkilométernyi nagyságú, a tengerparttól a Velebit-hegység legmagasabb csúcsáig terjedő területet 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká és helyezték védelem alá. Magát a parkot két nagy szurdokvölgy alkotja, a Mala és a Velika Paklenica (Kis és Nagy Paklenica).

Főbb látnivalói a különböző nagyságú barlangok (a legszebbet, a Manita pećet a turisták is megtekinthetik), a sok-sok forrás (a legnagyobb az 1200 m tengerszint feletti Ivine vodice nevű) és a festői patakvölgyek.

 

 

A Paklenica Nemzeti Park egy különleges növényfajjal is „büszkélkedhet”, amely sehol a világon nem található meg, csak itt, a Velebit kanyonjaiban. Latin neve Arenaria orbicularis. A térség legismertebb őshonos növényfajtája egy harangvirág-féle (Campanula fenestrellata).

Érdekes és jellemző fafajtái a parknak a törpe növésű vadkörtefa, amely tökéletesen alkalmazkodott a vidék éghajlati- és talajviszonyaihoz (kevés csapadék, vékony, ösztövér talaj), valamint a cserszömörce, amely tavasszal virágával, ősszel pedig vörös leveleivel hatalmas vidám színfoltokat varázsol a hegyoldalakra.

A Paklenica területén 82 nappali lepkefajtát (a legismertebb a kardos lepke) és 212 madárfajtát számoltak össze. Utóbbiak közül említsük meg a csuszkát, a kék kövirigót, a karvalyt, és a vörösbegyet.

A mérgeskígyó-fajták közül a homoki vipera a leggyakoribb.

A nagyvadak közül megtalálható az őz, a szarvas, a zerge, a vaddisznó, a barnamedve, a farkas és a hiúz.

Belépők január, február, március, április, október, november, december hónapokban:  felnőtt 40 kn, 7-18 éves korig 20 kn; májustól szeptemberig: felnőtt 50 kn, 7-18 éves korig 30 kn;

www.paklenica.hr

Horvátország Nemzeti parkok Paklenica