Üzenet
  • EU cookie szabályozás

    A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

    Részletes leírás

Risnjak Nemzeti Park

A Risnjak Nemzeti Park légvonalban alig 18 km-re van a tengertől, a Dinári-hegységhez tartozó két nagy középhegység, a Snježnik és a Risnjak alkotja. 1953-ban nyilvánították nemzeti parkká, 1997-ben kibővítették a Kupa folyó környékével, amivel 64 négyzetkilométernyire növelték a területét.

 

Legfőbb jellemzője, hogy aránylag kis területen rengeteg természeti képződmény található itt, az őserdőtől kezdve az érintetlen hegycsúcsokig és a barlangoktól kezdve a víznyelő üregekig, ideértve a hallatlanul gazdag növény- és állatvilágot is. Harmincnál több növényi családot, ezen belül tizennégy féle erdőt különböztetünk meg a területén. A fafajták közül a szemes jávor, a hegyi szil, az erdei fenyő, a bükk és a felső szinteken a hegyi luc a leggyakoribb, de rendkívül változatos a legelők világa is: megtalálható itt a havasi gyopár, a hegyi cickafark, az alpesi klematisz, az ibolya, az alpesi balzsamfa, az alpesi kövirózsa, valamint a narancsliliom.

A nemzeti park számos kihalófélben levő vagy másutt nem honos állat számára jelent ideális életteret. Ilyenek pl. a hiúz és a farkas. Az „állandó lakók” közé tartozik még a barnamedve, a vaddisznó, az őz, a szarvas, a zerge és a vadmacska. A félszáz őshonos madárfajból a legérdekesebb a harkály, az erdei szürkebegy, a mezei poszáta, valamint a rozsdás farkú fekete gébics. Megtekintését elsősorban a Kvarner-öbölben nyaralóknak javasoljuk. A hegyi séta miatt kisgyerekeseknek kevésbé. Belépők: felnőtt 45 kn, 7-18 év között 25 kn, 7 éves korig ingyen.

www.risnjak.hr

Horvátország Nemzeti parkok Risnjak