Üzenet
  • EU cookie szabályozás

    A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

    Részletes leírás

Krka Nemzeti Park

Észak-Dalmácia leglenyűgözőbb természeti szépsége. A Dinári-hegységben eredő Krka folyó 72 km megtétele után Šibeniknél ömlik a tengerbe. Különlegessége, hogy ezen a 72 kilométeren 242 (!) métert esik, rengeteg gyönyörű vízesést, zuhatagot és sellőt alkotva.

A felső folyásán (1985 óta védett terület) van a legtöbb és legszebb vízesés. A legnagyobb közülük a Skradinski buk, amely 17 lépcsőfokot foglal magában, mintegy 800 m hosszan, 200-400 m szélességben és 45.7 méternyi szintkülönbséggel.

 

Védettségénél fogva a folyóvölgy e szakaszán rendkívül gazdag élővilág alakult ki. 860 növényfajtát és alfajtát tartanak számon, ezeknek egy része őshonos.

A folyóban 18 féle hal él, ezekből tíz olyan, amely sehol másutt nem található meg. A kétéltűek, hüllők és rovarok világa ugyancsak hallatlanul gazdag.

A Krka folyó e szakasza Európa egyik legismertebb madár-pihenőhelye. A dél felé tartó gólyák, fecskék és egyéb költözőmadarak napokra megállnak itt, erőt gyűjteni az előttük álló hosszú útra. Rajtuk kívül még legalább kétszáz fajta madár él a környéken.

Az itt honos állatok közül feltétlenül meg kell említeni az egyetlen repülni tudó emlőst, a denevért is, amelynek 18 alfaja él itt, köztük több olyan, amely Európa más tájain kihalófélben van.

Közép-Dalmáciában nyaraló utasainknak javasoljuk. A kb. két óra alatt bejárható nemzeti park érdekes látványossága a kis néprajzi múzeumegyüttes is, ahol egyebek között működő vízimalom, kovácsműhely és különös „ősmosoda” is található. A nemzeti parknak 3 bejárata van: Lozovac, Skradin, Rošski Slap. A legismertebb ezek közül a Skradini. Ha ezt választjuk, szakítsunk időt egy rövid városnézésre is a horvát tengerpart egyik legrégebbi településén. A nemzeti parkba szóló belépő tartalmazza a hajóutat is Skradin és Skradinski buk között oda-vissza. Amennyiben a lozovaci bejáratot választják, a belépő tartalmazza a bisszal történő oda-vissza szállítást Lozovac és Skraiski buk között. A nyári hónapokban érdemes fürdőruhát vinni, mert egyes tavakban megengedett a fürdés.

A belépőjegyek árai mindkét bejáratból (Skradin és Lozovac):

március, április, május és október hónapokban felnőtt: 80 kn, 7-14 év között: 60 kn;

júniustól szeptember végéig felnőtt: 95 kn, 7-14 év között 70 kn. 7 éves korig INGYEN.

 

www.npkrka.hr