Üzenet
  • EU cookie szabályozás

    A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

    Részletes leírás

Plitvicei Nemzeti Park

A Mala Kapela és a Plješevica-hegység ölelésében, a Karlovac–Gračaci út mellett, az új autópályáról is jól megközelíthető völgyben található Horvátország első, s talán legszebb nemzeti parkja: tizenhat lépcsősen elhelyezkedő, kristálytiszta vizű tó, sűrű erdőkkel övezve. Tízezer éve építgeti itt a víz a mohák és gombák serény közreműködésével a travertino-ágyaknak nevezett gátakat. Ezek az alakjukban és méretükben napjainkban is folyamatosan változó gátak hatalmas tórendszerré duzzasztották a Fekete- és a Fehér-folyók vizét, itt-ott nyitván előtte egy kis utat, hogy kisebb-nagyobb sellők, vízesések formájában bukjék át rajtuk és köztük. A nemzeti park területe körülbelül 300 négyzetkilométernyire tehető, ennek több mint kétharmada sűrű erdő.

Az erdőket zömmel bükk, erdei fenyő és lucfenyő alkotja, de a különleges mikroklíma, mely sajátos átmenetet képez a földközi-tengeri és a szárazföldi éghajlat között, ritkább fajoknak is kedvez, mint például a komlógyertyánnak, a fehér olasz juharnak, a kocsányos tölgynek és a hegyi jávorfának. A park egyik különleges növénye a kockás liliom. Akár Horvátország nemzeti virága is lehetne, mert levele a címer kockázatát mintázza. A kontyvirág a trópusi kálához hasonlít. Az orchideák közül gyakori a kétlevelű sarkvirág és a vitéz kosbor. A sűrű erdők kiváló védelmet nyújtanak az Európában ma már nem sok helyen honos barnamedvének és farkasnak. A védett emlősök közé tartozik itt még a vidra, a nyúl és a róka is. Százhúsznál több madárfaj él a környéken, a bagolytól a halászsasig és a jégmadártól a fajdig. Réz siklóval is gyakran találkozni, és sokszor előfordul a lábatlan gyík, az alpesi gőte is. A pillangófélék közül a fecskefarkú lepkével találkozunk leggyakrabban. A tavakban csak úgy nyüzsög a sok pisztráng.

1978-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a Plitvicei Nemzeti Parkot. Útban Közép-Dalmácia felé, vagy a tengerről hazafelé tartva, vétkes könnyelműség volna kihagyni ennek a messze földön híres természeti csodának a megtekintését. A legkevesebbb idő, amit rászánhatunk, másfél óra, de inkább számoljunk fél napot a park területén. Belépők felnőtt: 250 kn, diák: 160 kn, 7-18 év között 110 kn, 7 éves korig ingyen. Csoportoknak (min. 15 fő) kedvezmény.

Nyitva tartás: téli időszakban 9-16 óráig, tavaszi és őszi időzsakban 8-18 óráig, nyáron: 7-20 óráig.

www.np-plitvicka-jezera.hr

Horvátország Nemzeti parkok Plitvice